Thursday 10 August 2017

Hiram Usta Heykeli

Hiram Usta Heykeli 

Turkiye Ziraat Bankasi'nin Ayasofya muzesi'ne bakan cephesinde bulunan terasinin her iki kenarinda batida kadin, doguda ise erkek olmak uzere iki adet insan heykeli yer almaktadir.
Heykellerin her ikisi de, tek dizleri ustune comelmis ikiser adetde erkek cocuk heykeleri ile sarilmislar.   
Hiram Usta
Cocuklarin arasinda dimdik ayakta durarak bir kompozisyon olusturan heykellerden kadin olaninin uzerinde, uzun bir elbise bulunmaktadir.   Kisa ve duzgun saclari bulunan kadin heykelinin, her iki elini gogus seviyesine kadar kaldirmis olan heykelin sol eli bir cisim tutuyormus gibi gozukuyorsa da bu el bostur veya zamanla tuttugu cisim kirilmistir.  

Erkek heykelin onu ip kusakla bagli uzun ve duz bir elbise giymektedir, uzun ve gur sakalli heykeli de, her iki elini gogus seviyesine kadar kaldirmis ve sag elinde bir cekik ve sol elinde ise bir keski tutmaktadır.  
Bu heykellerin mason localarinin kutsal kadin ve erkek kisisi, “dul kadin” ile oglu “Hiram Usta” oldugunu ileri surmektedirler.  
Birde, “dul kadinin cocuklari, masonlari ifade eder” ve tum mason localari uyelerinin kutsal dul kadini sembolik anneleri olarak kabul ettiklerini ve bu iki kutsal kisi etrafında birlestiklerini ortaya koymaktadırlar.
Bu video'tu İstanbul’da Galata koprusunun onundeki Ziraat bankasinin terasindaki heykeller ve etrafini Karakoy mahallesi ben kendim cektim, link'ide asagida.  
Saygilarimla, 

No comments:

Post a Comment